Friday, December 2

"Успоредно с навлизането в живота и поемане на отговорност за него откриваме, че когато е започнал за нас, другите са си отишли и трябва да живеем нашия радикален живот[...]сами и само в нашата самота сме истински.
От това дъно на радикалната самота, какъвто неизбежно е нашия живот, постоянно изплуваме с една по-малко радикална жажда за компания. Бихме могли да намерим онзи, чиито живот да се слее напълно, да се взаимопроникне с нашия. За тази цел правим най-различни опити.
Единият е приятелството. Най-възвишения от тях е този, който наричаме любов.
Истинската любов е само опит да се разменят две самоти."

Хосе Ортега-и-Гасет
"Човекът и хората"

" - Работата ти е шбана. Защо я работиш?
- Няма друг начин, да го еба.
- Вярваш ли в Господ?
- Не.
- В какво вярваш.
- В нищо.
- Значи сме квит."

-
"Между яснотата на живота и простотата на смъртта сънищата, болестта, екстазът, всички тези полуневъзможни състояния, които сякаш въвеждат приблизителни стойности, ирационални или трансцедентни решения в уравнението на познанието, пораждат причудливи степени, различия и неизразими фази - понеже няма име за нещата, сред които човек е САМ.
Тъй както коварната музика съчетава волностите на унеса с последователността на изостреното внимание и постига синтез между моментните вътрешни състояния, така и колебанията в психическото равновесие ни позволяват да забележим някои отклонения в съществуването. Ние носим в себе си такива форми на чувствителност, които не могат да се реализират, но могат да се породят. Това са мигове, убягнали от неумолимата критичност на времетраенето; те не устояват на цялостното функциониране на нашето същество; или ние загиваме, или те отлитат. Но те са поучителни уроди - уродливи форми на възприятията, преходни състояния - зони, където познатите верижност, връзка, подвижност се променят,; територии, където просветлението произтича от болка; силови полета, където страховете и стремежите очертават странни ОКРЪЖНОСТИ; материя, изтъкана от време ; бездни, буквално изпълнени с ужас, любов или покой; неархимедови области, странно сраснати помежду си, които оспорват движението; постоянни гнезда всред мълниеносни образувания; повърхности, които се продънват и спояват от нашето отвръщение, огъват се пред най-незначителното ни намерение. Не може да се каже, че те са реални; не може да се каже и че не са. Който не ги е прекосявал, не познава цената на естествената светлина и на най-баналната среда; не познава истинската крехкост на света, която съвсем не е свързана с алтернативата битие-небитие - това би било твърде просто!
Учудващото е не че нещата съществуват, но че съществува такъв в такъв вид, а не в друг.
Обликът на този свят е част от цяло семейство лица, които, без сами да знаем, ни предоставят всички елементи от безкрайната общност. Тук е заложена тайната на изобретателите."


Пол Валери


-
"В беда съм. Света се контролира от компютър управляван от 7 жени : с кафява коса, с руса, със синя, с черна, със зелена и една без коса...Станаха ли седем?!
Любовта е толкова...трудна. Като конно надбягване. Като парфюм. Като мъгла. Кат целувката.
Цигарата я изпушваш и я загасяш. Но това в главата как го загасяш?"

"Мисля, че трябва да започваме живота си стари. Немощни, с всичките си болежки.
И приятелите ни да са немощни - стогодишни.
С всеки ден ще се подмладяваме. Ще има какво да очакваме.
Тогава си казваш, че...има надежда.
А после като стигнеш до 20 години, до 12, до 10 - всеки ден ще е наистина нов ден...
И това вече е чудо! Накрая вече си бебе и не знаеш, че животът ти завършва.
Просто си сучеш от майчината гръд и после умираш."

"Тя е толкова прекрасна" / Шон Пен /


"...И тогава ми дойде нелепа идея. Един ден всички ние, безполовите, ще излезем от дупките си и ще направим парад. Аз дори намислих какъв цвят ще бъде флагът, който ще носят нашите знаменосци в предната редица, широка колкото Пето Авеню. На него ще е изписана една-единствена дума с огромни букви от по метър :
EGREGIOUS
Повечето хора мислят, че тази дума означава "ужасен" или "нечуван", или "непростим". Но в нея се крие далеч по-интересен смисъл. Тя означава "извън стадото" Представяте ли си - хиляди хора извън стадото?!


"Ние не сме в състояние да се избавим от мимолетните зли помисли на човечеството. Но можем да се избавим от машините, които ги привеждат в действие. Давам Ви свещената парола: Разоръжете се."

Кърт Вонегът

" Казвам, че трябва да бъдеш ясновидец, за да станеш ясновидец"

"Той /поета/ стига до неведомото и дори ако, обезумял, най-сетне престане да разбира виденията си, той ги е видял"
1871 из "Парижка бойна песен"
Артюр Рембо

" Замини
остави,
Верността,
Разкаянието
ще те последват"

Гьоте



  © Blogger template por Emporium Digital 2008

Voltar para o TOPO