Monday, December 5

статия от "Съвременник" 2002


Луис Армстронг : "Ритъм, братко, мой, ритъм"

Уили Диксън: "Чезненето от любов е първият блус. Дори и когато човек се чувства освободен, отърсен от тази мъка, от това страдание от любов, пак идва някой друг и той отново попада в същата стара примка. Но онова първо чезнене от любов е мъка, човече, то е завинаги. То кара много хора да вършат много неща"

Букър Уайт : " Ама, разбира се, блусът е чувство. Но с него можеш да напишеш истината...Казвам ви, трябва да подхранваш съзнанието си през цялото време. Винаги мислиш за нещо. Понякога се чувстваш добре, понякога зле. Но блусът винаги е за някой, когото обичаш, или за някой, който те изоставя.

Първис Спан : "Когато някой ти каже, че е трудно да се живее, а ти си стар и сам си убеден, че е така - това е блус. Когато някой ти каже "Моята любима ме изостави и ми взе всичко, което имам" - това също е блус. Когато човек търси надежда и не може да я открие в нищо - и това е блус...

Уили Диксън : "...върховното определение на блуса е по-дълбоко, по-дълбоко от болката. Блусът е пряко становище, позиция за живота, за онова, което става около нас. Когато онези хора преди години пееха старите песни за житото, за влаковете, те работеха, те имаха своята цел. Блусът винаги е имал цел и блусът винаги е казвал на хората разни неща.
Мъдростта на блуса е във верните неща на живота, изразени в думи, песни, вдъхновение, чувства и разбиране. И когато хората имат това, можете да кажете, че те познават блуса.

Били Холидей : "Казват,че никой не можел да изпее думата "глад" като мен. Или думата "любов"...Може би е тъй, защото много добре знам какво означават и двете думи. Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях, достатъчно смелост, да не искам да забравя..."

  © Blogger template por Emporium Digital 2008

Voltar para o TOPO